Биография Любопитно Интервю Снимки Новини Номинации
Биография

Aвтобиография на Калин Вельов

Роден на 18.06.1973г. в гр. София в семейството на Любен и Керка Вельови. На 7 годишна възраст започва музикалното си образование като посещава школата по ударни инструменти и солфеж към ”Двореца на Пионерите”.
На 10 години е поканен за перкусионист в популярната детска вокално-инструментална група ”ПИМ ПАМ”, с ръководител Борис Карадимчев. Калин е приет в Националното Музикално Училище ”Любомир Пипков” През 1989-90г. следват четири турнета в Италия с Детска Филхармония ”Пионер” под диригентството на известният маестро Влади Симеонов. През 1990г. Калин участва в сформирането на фюжън формацията Акага, която през този период става лидер в стиловете фънк и джаз рок. През 1991г. идва и поканата Калин да е барабанист на популярната в България кънтри-рок група Медикус. С нея прави множество национални турнета в периода 1991-94г. Последвалите 3 години до 1997г. преминават в турнета, записи и телевизионни участия с поп дуета Дони & Момчил. С тях Калин Вельов записва 3 албума и видео продукцията ”Акустичен Концерт в Народият Театър”.
В периода 1996-98г. Калин участва с фънк-кавър формация Форте в няколко задгранични турнета до Германия, Швеция, Дания, Норвегия и Гренландия. Същата формация има стотици участия по клубовете в България, където името на групата е символ на перфектна интерпретация на фънк-кавъри.
През 1998-99г. група Акага участва два пъти в един от най-големите и престижни джаз фестивали в света –Monteux Jazz Festival. По същото време групата записва сингъл в Studio Project 2000 в Амстердам, където Акага имат и поредица от клубни изяви. 1998г. е годината в която Калин Вельов е барабанист на националното турне на Каналето и Дони & Момчил.По-късно същата година следва турне с Нона Йотова бенд. По това време идва и предложението на примата на българската поп музика –Лили Иванова Калин да бъде неин титулярен барабанист. С нея Калин концертира в продължение на една година, a през Ноември 1998г. изнасят концерт и в Москва за дните на българската култура в Русия. Сред имената, с които Калин Вельов свири и записва през периода 1997-1999г., са и Васил Найденов, Йорданка Христова, Стоян Захариев, Нели Рангелова, Георги Христов, Веселин Маринов, Стефан Вълдобрев, Владо Ампов –Графа, Латино Партизани. През 1998г. Калин е поканен да се присъедини към Ку-Ку бенд и екипа на Слави Трифонов. В предаването на Слави – ”Хъшове”, Калин взема дейно участие до 1999г. Същата година е приет да следва в латино-отдела на консерваторията в Ротердам и след приключване на националното турне на Ку-Ку бенд през Август 1999г., Калин заминава за Холандия.
Синглите от албума- “It’s About Time” и ”Proceed” се задържат 4 месеца в музикалните канали на Холандия –МТV и TMF. С това идват множеството турнета и телевизионни изяви на групата в Холандия, Белгия, Германия и Франция. През лятото на 2000г. Калин се присъединява към латино-кавър групата “Blue Label”.
Съвместно с българската певица Нина Николина и кавалджията Костадин Генчев поставят началото на проекта ”Bulgarian Experience”. В него участват и DJ Philip Powel и българският пианист Мартин Денев. Формацията изнася няколко концерта и уъркшопа в Ротердам.
През Юли -2005г., Калин възобновява работата си с Нона бенд. Сред основните проекти с участието на Вельов е и този на младата и талантлива певица Мариана Попова, която през 2006г. бе избрана да представя България на фестивала Евровизия. Калин получава покани за гост- перкусионист в Биг Бенда на Вили Казасян, а също така и в бенда на нашумялата поп дива Мария Илиева. През Август 2005г., съвместно с певицата Нина Николина участва в сформирането на проекта Pendara Ethno Project, в който Калин освен перкусионист и барабанист е и музикален продуцент и композитор. Първият аранжимент на Калин от този проект –„Вечеряй Радо”, влиза към саундтрака на филм на известният кино и тв-продуцент Жоро Торнев. Проекта има за цел да представи България пред света и ще бъде завършен тази година.
През Май 2006 излиза и първият сингъл на дуета Нина Николина и Калин Вельов „Как се случва любовта”, който е композиция и аранжимент на перкусиониста и е в латино-фолкор стил. Песента застава начело в класациите „Топ 100” и „Големите 10”, а до края на 2007 предстои и издаването на албума на Нина и Калин. През Август 2006, дуета представи на международния джаз фестивал в Банско своето Латино Комбо, а концерта бе излъчен по Канал 1 на БНТ през Януари 2007. Януари 2007 бележи началото на един нов проект за Калин Вельов –салса формацията TUMBAITO, която от Февруари 2007 стратира редовни изяви в Софийските клубове Swnigin’ Hall и BackStage.